Pochodzi z południowowschodnich
Chin,
lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest
tam hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania
limy . Do Europy trafiła podczas Średniowiecza (starożytni Rzymianie znali i uprawiali tylko
cytrony Citrus medica)
[3].
Ciekawostki
- Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu
– choroby groźnej zwłaszcza dla marynarzy odbywających długie rejsy. W
roku 1795 we flocie angielskiej wprowadzono dla każdego marynarza
obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[7].
- Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
- Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+ z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w wyniku czego powstaje nielotna sól.
- Największą cytrynę zwyczajną, która ważyła 5,26 kg, wyhodował w 2003 roku Aharon Shemoel z Izraela[8].
- Dobra z niej jest płukanaka na włosy . Blond włosy rozjaśnia , a ciemne nadaje blasku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz